Oldalak

Debrecen természeti értékei


Debrecen kulturális értékeiről, látnivalóiról már számtalan kiadvány jelent meg, ezek a könyvek, ismertető füzetek elsősorban a város nevezetességeivel foglalkoznak, legfeljebb egy-egy rövid fejezetben említik a Nagyerdőt,vagy az Ördög árkát. A város természeti értékeiről azonban ilyen jellegű és terjedelmű átfogó mű még nem született, pedig Debrecen természeti értékekben is gazdag, akad látnivaló bőven.
A 32 természeti emlék, a 17 külterületi és a 6 belterületi helyi oltalom alatt álló park, vagy kisebb-nagyobb terület és a 6 kunhalom, melyek ma már országos védelem alatt állnak, mind erősítik azt az igényt, hogy szükség van egy ezeket a természeti, és egyben kulturális emlékeket bemutató műre. A város külterületén található 6 országos jelentőségű védett terület közül az egyik ezen kívül is különös figyelmet érdemel: a Debreceni Nagyerdőn jelölték ki 1939. október 10-én hazánk első Természetvédelmi Területét.

A területhez köthető védett természeti értékeken kívül a természetvédelmi oltalmat nem élvező, de védett területeken felbukkanó növények és állatok is érdemesek bemutatásra. Ezeken az élőhelyeken több, az országban, vagy akár az egész Kárpát-medencében alig fellelhető fokozottan védett növény előfordulása is bizonyított. Ilyenek a magyar nőszirom és a magyar kökörcsin, melyeknek nevei is utalnak endemikus (bennszülött) mivoltukra, de például a CORA áruház parkolója mellett található öldöklő aszat állománya szintén egyedülálló hazánkban.

Debrecen madárfajokban is gazdag, több mint 200 faj fordult eddig elő a város közigazgatási határán belül. Mindenképpen meg kell említenünk a rovarokat, hüllőket, kétéltűeket és a rejtőzködő, főleg éjszakai életet élő kisemlősöket, hiszen ezek is itt élnek, velünk, köztünk, így tevékenységünk kihat rájuk, tudatos védelmük fontos.

A könyv átlátható, könnyen használható, segítségével bárki eligazodhat a város kínálta természeti látnivalók között, tematikusan dolgozzuk fel a védett értékeket. A modern kor eszközeit és a még könnyebb megközelítést hivatottak kiszolgálni a védett értékek GPS koordinátái. Nem titkolt szándékunk, hogy késztessük az olvasókat, gyalog, vagy kerékpárral induljanak el és járják végig ezek az értékes és izgalmas helyeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése